کنترل خشم در نوجوانان+ ۷ راهکار کاربردی

کنترل خشم در نوجوانان+ ۷ راهکار کاربردی

زمان مورد نیاز برای مطالعه ۱ دقیقه

سال‌های نوجوانی، می‌تواند هم برای نوجوانان و هم برای والدینشان دوران سختی باشد. بچه‌ها در این سن، به‌شکل عجیبی کج‌خلق هستند. آیا عصبانیت دائمی نوجوانان طبیعی است؟ طبیعی است که نوجوانان تا حدودی تحریک‌پذیر باشند. اما اگر احساسات فرزند شما در توانایی او برای انجام فعالیت‌های روزانه در خانه یا مدرسه اختلال به وجود می‌آورد، […]

دسته بندی : مقالات
تاریخ انتشار : 12 / 02 / 1403

توضیحات

سال‌های نوجوانی، می‌تواند هم برای نوجوانان و هم برای والدینشان دوران سختی باشد. بچه‌ها در این سن، به‌شکل عجیبی کج‌خلق هستند. آیا عصبانیت دائمی نوجوانان طبیعی است؟ طبیعی است که نوجوانان تا حدودی تحریک‌پذیر باشند. اما اگر احساسات فرزند شما در توانایی او برای انجام فعالیت‌های روزانه در خانه یا مدرسه اختلال به وجود می‌آورد، ممکن است موضوع جدی‌تری در میان باشد. با آموزش مهارت‌های کنترل خشم در نوجوانان، می‌توانیم به آن‌ها در مدیریت احساساتشان و داشتن روابط سالم‌تر کمک کنیم.

کنترل خشم در نوجوانان1

خشم چیست؟

خشم، یک احساس طبیعی و سالم است که همه ما گاهی آن را تجربه می‌کنیم. اغلب زمانی که احساس سرخوردگی داریم، یک موقعیت خوشایند نیست یا با ما بدرفتاری شده است، عصبانی می‌شویم. اما ممکن است بدون این‌که دلیلش را بدانیم عصبانی شویم و اشکالی ندارد؛ به شرطی که راهی برای ابراز احساسات خود به‌طور ایمن پیدا کنیم. درک این احساس و فکرکردن به نحوه برخورد با آن، باعث ازبین‌رفتن این حس نمی‌شود؛ اما به مدیریت کنترل خشم در نوجوانان کمک می‌کند.

عصبانیت کی به مشکل تبدیل می‌شود؟

عصبانیت، تنها زمانی مشکلاتی به‌وجود می‌آورد که نتوانیم آن را به‌خوبی مدیریت کنیم و از کنترل خارج شود. مواردی که نشان‌دهنده وقوع این اتفاق است، عبارت‌اند از:

  • خشم خود را از طریق راه‌های ناسالم یا ناایمن ابراز می‌کنید.
  • عصبانیت شما، بر زندگی روزمره‌تان و بر روابط و اطرافیانتان تاثیر می‌گذارد.
  • عصبانیت، تبدیل به احساس غالب شما شده است و تنها چیزی است که به آن فکر می‌کنید.

اگر برای مدتی هر یک از این موارد را تجربه کرده‌اید، دراسرع‌وقت با یک بزرگسال قابل‌اعتماد به مکالمه بپردازید.

کنترل خشم در نوجوانان2

عوامل بروز خشم و پرخاشگری در نوجوانان

نوجوانان، خشم خود را به روش‌های مختلفی ابراز می‌کنند؛ از نشان‌دادن خصومت پنهان تا پرخاشگری کلامی و قشقرق راه‌انداختن در خانه. دلایل زیادی می‌تواند برای عصبانیت نوجوان شما وجود داشته باشد.

تغییرات ذهنی و احساسی

در دوران نوجوانی، نه‌تنها بدن نوجوانان درحال‌رشد است؛ بلکه افکار و خواسته‌های او نیز در حال تکامل هستند. یکی از دلایل رایج درگیری بین نوجوان و والدین، تمایل به استقلال نوجوان درعین‌حال اجبار به پاسخگویی به والدین محسوب می‌شود. بنابراین، عصبانی‌شدن نوجوان در مقابل محدودیت‌هایی که برای او تعیین می‌کنید، طبیعی‌ترین واکنش او به‌حساب می‌آید.

استرس‌های زندگی

چالش‌های کوچک و بزرگ زندگی، استرس‌زا هستند و هیچ‌کس در شرایط تنش و نگرانی بهترین عملکرد خود را ندارد. در شرایط سخت مانند موارد زیر، عصبانی‌شدن نوجوان امری طبیعی است:

  • مرگ یکی از عزیزان
  • مشاجره‌های خانوادگی
  • طلاق والدین
  • ترک خانه توسط خواهر یا برادر
  • مشکلات با همسالان

کنترل خشم در نوجوانان3

مشکلات جدی

برخی از علل خشم در نوجوانان، به مسائل مهم‌تر و نگران‌کننده‌تری مانند موارد زیر، مرتبط است:

  • سوءاستفاده یا تروما
  • قلدری
  • اختلالات سلامت روان
  • سوال در مورد هویت جنسیتی یا گرایش جنسی

7 راهکار کنترل خشم در نوجوانان

این‌که فرزند نوجوان شما، به‌راحتی عصبانی می‌شود، ممکن است باعث شود که محتاطانه رفتار کنید تا درگیری بین شما و او به‌وجود نیاید؛ اما این راه سالمی برای ارتباط با یکدیگر نیست. تیفانی نیلسن، نکاتی برای کنترل خشم در نوجوانان ارائه می‌دهد.

همدردی نشان دهید

نیلسن، می‌گوید: «یکی از مهم‌ترین کارهایی که می‌توانید انجام دهید، تایید احساسات به جا است». سعی کنید بفهمید عصبانیت نوجوان شما از کجا نشات می‌گیرد. در طول مکالمات خود، چیزی بیابید که بتوانید با آن همدردی کنید. به‌عنوان‌مثال، برای مدیریت کنترل خشم در نوجوانان، می‌توانید بگویید: «اگر من هم مجبور بودم بیرون رفتن با دوستانم را از دست بدهم، عصبانی می‌شدم».

در قبال عواقب، ثابت‌قدم باشید

ثبات در مورد تعیین محدودیت‌ها برای نوجوان شما کلیدی است. محدودیت‌های منطقی تعیین کنید و مطمئن شوید که نوجوان شما از قبل می‌داند چه انتظاری از او می‌رود. برای مثال، برای او ساعت برگشت به خانه تعیین کنید و توضیح دهید که اگر دیرتر به خانه بیاید، چه اتفاقی می‌افتد. نیلسن می‌گوید: «ثبات، به نوجوان شما کمک خواهد کرد تا محدودیت‌ها، مرزها و انتظارات را بداند و در مورد آن‌ها شفاف باشد. اگر این موارد دائما تغییر کنند، برای او، امری دشوار خواهد بود». برخی از نمونه‌های بی‌ثباتی، عبارت‌اند از:

  • تصور کنید که نوجوانتان به خاطر تمیزنکردن اتاقش از به‌کارگیری گوشی خود محروم شده است. اما چند روز بعد، بدون هیچ‌گونه تنبیهی، به او اجازه می‌دهید که دوباره از گوشی خود استفاده کند.
  • تنبیه‌کردن نوجوان به‌مدت یک هفته، اما دو روز بعد اجازه‌دادن به او برای رفتن به مهمانی.

کنترل خشم در نوجوانان4

وقت استراحت بگیرید

هنگامی که مکالمات به سمت پرخاشگری می‌رود، به‌عنوان یک راهکار کنترل خشم در نوجوانان، تمرین کنید مکالمه را متوقف سازید. این موضوع، به نوجوان شما نشان می‌دهد که اشکالی ندارد در مواقعی که احساسات بالا می‌گیرد، فاصله بگیرید و استراحت کنید.

می‌توانید بگویید: «احساس می‌کنم دارم عصبانی می‌شوم. باید 15 دقیقه به حمام بروم و آرام شوم. بعد بیایید ببینیم می‌توانیم در مورد این موضوع صحبت کنیم یا نه». این کار، به هر دوی شما کمی فضا و زمان می‌دهد تا واضح‌تر فکر کنید.

در مورد موضوعات حساس در زمان آرام صحبت کنید

بعضی موضوعات، باعث جرقه‌زدن بحث می‌شوند؛ موافقید؟ این موضوعات، معمولا شامل بحث در مورد روابط عاطفی، گوشی و شبکه‌های اجتماعی هستند. بعد از هر اتفاقی، در اوج عصبانیت در مورد مسائل مهم صحبت نکنید.

می‌توانید بگویید: «ببین؛ بیا بعد از مدرسه در مورد این موضوع صحبت کنیم، زمانی که فرصت فکرکردن در موردش را داشته باشیم. می‌توانیم بنشینیم و در مورد این‌که چطور پیش برویم حرف بزنیم». تیفانی نیلسن، پیشنهاد می‌دهد به‌عنوان یک راهکار کنترل خشم در نوجوانان، زمانی که هر دوی شما آرام هستید، این موضوعات را مطرح کنید و قبل از این‌که اتفاقی بیفتد، محدودیت‌ها را مشخص سازید.

به آن‌ها یاد بدهید با عصبانیت برخورد کنند

دانستن روش‌های مناسب برای آرام‌شدن در زمان عصبانیت، یک مهارت کلیدی است. با نوجوان خود به اشتراک بگذارید که چه چیزی برای شما کار می‌کند و بگذارید ببیند که شما هم از آن روش‌ها استفاده می‌کنید.

نیلسن می‌گوید: «موضوع خاموش‌کردن عصبانیت نوجوان نیست، بلکه کمک به آن‌ها برای شناختن روش درست ابراز احساسات است. چطور می‌توانند آن را پردازش کنند؟ آیا می‌دوند؟ با عصبانیت در دفترچه خاطرات خود می‌نویسند؟ چه‌کارهایی می‌توانند انجام دهند تا به خودشان اجازه دهند احساسات خود را بدون بروز ناسالم آن، ابراز کنند؟»

سعی کنید احساسات درونی نوجوان خود را ببینید

تیفانی نیلسن می‌گوید: «عصبانیت اغلب یک احساس ثانویه است». این امر، به این معنی است که زیر سطح عصبانیت، معمولا غم، گناه یا شرم وجود دارد. نوجوانان مبتلا به افسردگی، اغلب غمگین به نظر نمی‌آیند؛ بلکه به‌احتمال زیاد تحریک‌پذیر، خود انتقادگر و عصبانی به‌نظر می‌رسند.

در مورد این‌که چه چیزی ممکن است ریشه عصبانیت نوجوان شما باشد، فکر کنید. آیا احساسات دیگری هم درگیر است؟ آیا می‌توانید در مورد آن با نوجوان خود صحبت کنید تا بهتر متوجه شوید که چه اتفاقی در حال رخ‌دادن است؟

از خود مراقبتی را تشویق کنید

یکی از قدم‌هایی که نوجوان شما می‌تواند برای کاهش احساسات منفی بردارد، سرمایه‌گذاری روی سلامت جسمی خود است. انتخاب‌های زیر از سبک زندگی سالم، می‌تواند خلق‌وخو را بهبود بخشد و عامل کنترل خشم در نوجوانان باشد:

  • ورزش‌کردن به‌طور منظم
  • خوابیدن به مدت هشت تا ده ساعت در شب
  • داشتن یک رژیم غذایی مغذی
  • شرکت در سرگرمی‌ها

نقش والدین در کنترل خشم در نوجوانان

برخورد با یک نوجوان عصبانی، می‌تواند خسته‌کننده و دلسردکننده باشد. مهم است که با افراد دیگری که می‌توانند در دوران سختی شما را تشویق کنند، ارتباط داشته باشید. برای مدیریت کنترل خشم در نوجوانان، یک متخصص سلامت روان یا والدین دیگری می‌توانند به همدردی با شما بپردازند.

کنترل خشم در نوجوانان5

علائم هشداردهنده‌ای که نشان می‌دهند فرزند شما به کمک فوری نیاز دارد

هر نوجوانی که در کنترل عصبانیت خود مشکل دارد، می‌تواند از دیدن یک درمانگر بهره‌مند شود؛ اما برخی شرایط نیازمند اقدام فوری هستند. درمان‌های مختلفی برای نوجوانان با سطوح مختلف مراقبت، از جمله برنامه‌های بستری در مراکز درمانی، وجود دارد. اگر نشانه‌های هشداردهنده زیر را در نوجوان خود مشاهده کردید، به‌دنبال خدمات فوری سلامت روان باشید:

  • قلدری به دیگران
  • آزار و اذیت حیوانات
  • پرخاشگری فیزیکی، از جمله تخریب اموال
  • خود آسیبی، از جمله بریدن، کندن مو و سوزاندن خود
  • افکار خودکشی
  • تهدیدهای کلامی برای آسیب جدی یا کشتن دیگران
  • سوءاستفاده کلامی از دیگران

زندگی با یک نوجوان عصبانی، استرس‌زاست؛ اما آموزش نحوه برخورد مناسب با احساسات به نوجوان شما که به‌زودی بزرگسال می‌شود، ارزش صرف زمان را دارد. این امر، مهارتی است که او می‌تواند برای تمام عمر از آن استفاده کند.

جمع‌بندی

کنترل خشم در نوجوانان مهارتی ضروری است که همه افراد این سن باید آن را یاد بگیرند. با آموزش روش‌های سالم برای مدیریت احساسات، می‌توانیم به نوجوانان کمک کنیم تا روابط سالم‌تری داشته باشند؛ استرس خود را کاهش دهند و از زندگی خود لذت بیشتری ببرند.

مقالات مرتبط

اختلال خواندن چیست؟ بررسی اختلال خواندن در دانش آموزان

اختلالات یادگیری مشکلاتی هستند که بر فرایند یادگیری تاثیر منفی می‌گذارند و مانع از پیشرفت تحصیلی دانش آموزان می‌شوند. یکی از شایع‌ترین آن‌ها، اختلال خواندن یا دیسلکسیا است. این مشکل می‌تواند تاثیرات منفی زیادی بر موفقیت تحصیلی، اعتماد به نفس و حتی آینده شغلی دانش‌آموزان بگذارد. در این مقاله، مفهوم اختلال خواندن را بررسی می‌کنیم […]
27 / 08 / 1403

بهترین کتاب کمک درسی ریاضی نهم| آموزش، کتاب کار، تیزهوشان و سوالات امتحانی

یافتن بهترین کتاب کمک درسی ریاضی نهم برای دانش‌آموزان و اولیای آن‌ها، همواره دغدغه‌ای بزرگ بوده است. با توجه به اهمیت بالای درس ریاضی در پایه نهم و تاثیر آن بر پایه‌های بعدی، انتخاب یک کتاب مناسب می‌تواند به بهبود یادگیری و کسب نتایج بهتر در امتحانات کمک شایانی کند. در این مطلب با بهترین […]
21 / 08 / 1403

آموزش مهارت تند خوانی برای درس خواندن

مهارت تند خوانی برای درس خواندن به دانش‌آموزان و دانشجویان کمک می‌کند که بتوانند در زمان کوتاه‌تری حجم بیشتری از مطالب را مطالعه کنند و در عین حال تمرکز و درک بهتری داشته باشند. این مهارت بر پایه تکنیک‌هایی است که ذهن را در خواندن سریع و مؤثرتر تقویت می‌کند و از نظر علمی ثابت […]
19 / 08 / 1403